Szép és sikeres hagyománnyá nemesedett Pácinban a májusi Családi Nap, melyet már harmadszor rendeztek meg a zempléni településen, és amelyet ezúttal is együtt ünnepeltek a gyermeknappal.

   Illatfelfőbe burkolózott szombaton a pácini Bárókert, ahol a Családi és Gyermeknapra került sor, és amelynek egyik szegletében bográcsok is sorjáztak. A rendezvényt ugyanis már a kezdetektől főzőverseny is kíséri, erre ezúttal tizenkét- köztük a szlovákiai Borsiból érkezett- csapat jelentkezett.   

  A gasztronómiai versengés résztvevőinek az idén paprikás krumpli műfajában kellett nagyot alkotniuk, melynek legjobbjairól a cigándi Kisgaras  Étterem  séfje, Szabó Zsolt vezette  zsűri döntött. Miközben a bográcsokban rotyogtak a kolbászos, nokedlis, egyéni fűszerezésű paprikás krumplik, a Mágocsy- kastély díszlete mögötti színpadon folyamatos műsor zajlott a pácini óvodások, általános iskolások és a helyi idősek klubja kórusának közreműködésével.

  A közönségből jelentkezhettek a A falu legerősebb embere és A falu legügyesebb asszonya elnevezésű vetélkedőre, a Vöröskereszt sátoraljaújhelyi szervezete pedig ingyenes szűrővizsgálatokat tartott. A gyerekek ugrálóvárnak, a Bárókerti vetélkedőnek örülhettek, a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói látványos tűzoltási gyakorlat bemutatásával, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság munkatársai gyermekeknek szóló kerékpáros akadályversennyel és rendőrségi eszközök, felszerelések sokakat vonzó bemutatójával színesítették a programot.

  A pácini Családi és Gyereknapból hangulatos, igazi közösségi esemény kerekedett, de hát ez is a hagyomány része lett.

           
           
           
           
           
           
           
           
           

 

Pácin – A Bodrogköz gyöngyszeme címmel nyílt meg Séra Bianka első önálló fotókiállítása a Faluházban, mely tárlat azért is különleges, mert ez az első kiállítás, amely községünket fényképeken mutatja be. Nem véletlenül mondta megnyitójában Gégény Zsuzsanna polgármester, hogy községünk régi adósságot törleszt ezzel az alkalommal. - Régóta tartozunk Séra Biankának ezzel a kiállítással és már ő is régóta tartozik nekünk azzal, hogy meglepjen bennünket Pácin fényképeken megőrzött pillanataival – jegyezte meg. - E két adósság most egyetlen, szép kiállításban egyenlítődik ki, bízom benne, hogy mindannyiunk őszinte örömére. E képek azt is bizonyítják, hogy Séra Bianka szereti Pácint, a lakóhelyét övező természetet, kíváncsi a tájra, amit a maga módján szeretne másoknak is megmutatni. Pillanatfelvételeiben ott az egyéni ötlet, ahogyan láttatni akar, benne rejlik a kompozíció szépsége, az olykor bámulatos színvilág, a fények és az árnyékok játéka. Ízlés, látásmód, egyéni látószög – mindez egyszerre jellemző Bianka képeire. A községünkben élő Séra Bianka mindössze három éve foglalkozik komolyabban fotózással, és ma már szenvedélyesen hódol hobbijának, melyből szeretné, ha egyszer hivatás is válna. Három éve dokumentálja képekben a pácini történéseket, lehetőség szerint ott van minden rendezvényen és megörökíti az események, rendezvények sok-sok pillanatát, de fényképezőgépével becserkészi a pácini természetet is. Tehetségének bizonyítéka, hogy képei már országos lapokban is megjelentek. A MIX Magazin a Pácinról szóló képriportját közölte, az Életem Receptje című életmódmagazinban pedig pácini szépkorúakról készített felvételei jelentek meg egy-egy riport illusztrációjaként.

 

Hatvan sportpercet töltött Pácinban dr. Hegedűs Csaba birkózó, aki az 1972-es müncheni olimpián a századik magyar olimpiai aranyérmet szerezte meg, valamint Nagy Tímea párbajtőrvívó, a 2000-es sydney-i és 2004-es athéni olimpia aranyérmese.  A Sportpercek olimpikonok társaságában elnevezésű rendezvényre a Prof. Czinke Ferenc Faluházban került sor, melynek nézőterén alig maradt üres szék, olyan sokan érdeklődtek a kért sportember pályája, sikerei, életének alakulása iránt. Hiszen ritka alkalom, hogy olimpikonok tisztelik meg látogatásukkal községünket. – Ezt a mai eseményt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete ajándékozza e gyönyörű település lakóinak és a szervezésben a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesület is részt vett – kezdte a különleges programot dr. Hegedűs Csaba, aki azonmód meg is kérte Nagy Tímeát egy kis múltidézésre.

Az Athénban a magyar csapat 150.olimpiai aranyérmét szerző vívónő elárulta, hogy azért kezdett vívni, mert szerelmes volt egy fiúba, aki a Vasas vívóedzéseire járt, ahová emiatt ő is bejelentkezett. Közben a fiú abbahagyta a vívást, Nagy Tímeánál ez csupán huszonnégy év után következett be. Ezalatt olimpiákat, kontinens- és világbajnokságokat nyert. – A tehetségtelen emberből is lehet sportoló, csupán hinnie kell magában – mondta Nagy Tímea, aki a kitartást és a szorgalmat, az akaraterőt is emlegeti azzal kapcsolatban, mit kapott a sporttól. – A sport egy egyetlen, ami igazságos, mert itt csak a teljesítmény számít. Az olimpia pedig nem csak arról szól, hogy mi felállunk a dobogóra, hanem arról is, hogy Magyarországot képviseljük és ezért is fantasztikus dolog olimpiát nyerni.

Az egykor logopédusként óvodában dolgozó Nagy Tímea ma a Hajós Alfréd uszoda vezetője, akinek az élete mostanában a nyári vizes világbajnokság körül forog, és akinek három gyereke ugyancsak versenyszerűen sportol. Csenge lánya például vízilabdázik.

Dr. Hegedűs Csaba arról beszélt, hogy eredményességét tekintve a magyar sport ott van a világ élvonalában. Felidézte, hogy tizenegy évig a birkózók szövetségi kapitánya volt, amikor San Diegóban négy világbajnoki aranyat és egy ezüstérmet nyertek és a szovjetek el akarták kérni a felkészülési terveit, hiszen őket is rendszeresen legyőzték. Beszélt egykori súlyos autóbalesetéről is, amit csak másfél év után tudott kiheverni, és aminek túlélését szerinte a sportnak köszönheti. Megjegyezte, minden sportoló a saját sportágát tartja a legszebbnek, de ő hiába úszott, atletizált, tornázott, kosár- és kézilabdázott, mégis a birkózásnál kötött ki. Hat olimpiai bajnokot nevelt, a pekingi és a londoni olimpián a magyar csapat technikai igazgatójaként segített, de a leginkább felejthetetlen pillanat az volt számára, amikor a müncheni olimpia aranyérmeseként hazatérve meglátta édesanyja és barátai csillogó szemét.

A két beszámoló után a közönség kérdéseire válaszolva elmondták, hogy sajnálják a budapesti olimpia elmaradását, és megtudtuk, hogy Nagy Tímea a vívószövetség alelnökeként az utánpótlással is foglalkozik, dr. Hegedűs Csaba pedig egy ősszel megjelenő sporttémájú könyv társszerzője lesz.

 

 

Harmadik éve már, hogy a pácini Faluház bekapcsolódik a Kultúrházak Éjjel- Nappal elnevezésű országos rendezvény-sorozatba. Az esemény apropóján szervezett programokra az idén február 10-én és 11-én került sor. Az első nap délelőttjén a közelmúltban megújult környezetbe költözött könyvtár rendkívül sikeres Könyvbörzét tartott. Örömmel töltött el bennünket, hogy a helyhiány miatt leselejtezett könyvekből nagyon sok elfogyott: az érdeklődők a legkülönbözőbb műfajú kötetekből válogathattak. Délután a Nem csak a húsz éveseké a világ címmel rendeztünk szórakoztató vetélkedőt, melyen a benevezett csapatok nem csupán szellemi élményekkel, de különböző ajándékokkal is gazdagodtak. A nappali programsort a szombat esti illetve éjjeli jelmezes farsangi batyus bál zárta, melynek résztvevői terített asztalok mellett, remek zenére táncolva farsangolhattak, így búcsúztatva a telet és az országos Kultúrházak Éjjel-Nappal sikeres pácini programjait.

       

 

Alkategóriák

A pácini Községi Könyvtár 2013. szeptemberében költözött át a Prof. Czinke Ferenc Faluházba az Általános Iskola épületéből. A könyvtár 3076 könyvel kezdte meg működését, később a Cigándi Városi Könyvtár, mint ellátó központ, további 184 kötettel növelte a könyvtár állományát. A Bodrogközi Emberért, az Emberségért Egyesület is adományozott használt, de jó állapotú könyveket. A könyvtári állomány igen sokszínű, egyaránt megtalálhatók benne szépirodalmi, ismeretterjesztő művek és gyermekirodalom is. , Igény szerint könyvtárközi kölcsönzést is nyújtunk.

A könyvtár a Faluház emeletén kapott helyet, kényelmes olvasósarok várja a látogatókat, akik helyben olvasható kézikönyveket, heti- illetve havi lapokat is böngészhetnek.

A regisztrált tagok számára internetezési lehetőséget biztosítunk.

A könyvtár szervezésében különböző kulturális rendezvényeken is részt vehetnek az érdeklődők.

556efd76eac86
556efdd80e676
556efdf1594cc
556efe82e3b63
556efed5ba85e
556efe86adc7e

      Könyvtáros:      Nagyszilágyiné Clauser Adrienn                                                   Könyvtár  nyitva tartása:

      Elérhetőségek:   3964 Pácin Kossuth tér 10.                                                           Hétfő:   8.00-12.00

                            06-47/542-038                                                                           Kedd:  12.00-16.00

      Email:              Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                                                           Szerda:  8.00-12.00

                                                                                                                              Csütörtök: 12.00-16.00

                                                                                                                                      Péntek:    8.00-12.00

                                              

Pácin Tanodája 2013 szeptemberétől azzal a céllal jött létre, hogy segítse tanulóit az iskolai feladatvállalás eredményességében és sikerességében, hogy felkeltse érdeklődésüket a továbbtanulás iránt, hangsúlyt fektetve az egyéni tanulási igényekre. Továbbá fontos feladatának tekinti a közösségépítést, a mindennapi nevelést, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szellemében.

 

   Pácin Tanodájának a Prof. Czinke Ferenc Faluház ad helyet, ami az egyéni és kiscsoportos fejlesztések és tematikus foglalkozások mellett, a tanoda nyílt rendezvényeinek is teret biztosít. A fent említett feladatok és azok helyszíne remélhetőleg kellő motiváltságot ad egy olyan közösségi térhez mely fontos és meghatározó tényező lehet a gyerekek életében.

 

A kötelező tanulás mellett, mint a matematika, szövegértés, idegen nyelv, vannak olyan tematikus foglalkozások, melyek szociális területen segítik a gyermekek fejlődését. Ezek a játékos gyakorlatok fejlesztik szókincsüket, gondolkodásukat, a gyerekek megnyílnak, befogadóbbak lesznek, önértékelésük javul.
Jelenlegi állandó foglalkozások a színjátszó kör, a hittan, az örömzenélés, fejlesztő pedagógiai foglalkozások, és tantárgyfejlesztés. A számítógépek használatát beépítettük a tanulás folyamatába, kutatómunkákhoz lexikonokban keresnek, egyes témák esetében online szótár használnak a tanulók. Alkalmankénti foglalkozásaink még a néptánc, társastánc, modern tánc.


Hírek

A Mágocsy Kastély és... A kastély Vendégház Áraink  A falu legfőbb ...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...