A pácini Községi Könyvtár 2013. szeptemberében költözött át a Prof. Czinke Ferenc Faluházba az Általános Iskola épületéből. A könyvtár 3076 könyvel kezdte meg működését, és folyamatosan bővül az állomány a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak és Pácin Község Önkormányzatának köszönhetően.  2016-ban a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak köszönhetően fel lett újítva a könyvtár. A könyvtári állomány igen sokszínű, egyaránt megtalálhatók benne szépirodalmi, ismeretterjesztő művek és gyermekirodalom is.  Igény szerint könyvtárközi kölcsönzést is nyújtunk.

A könyvtár a Faluház emeletén kapott helyet, kényelmes olvasósarok várja a látogatókat, akik helyben olvasható kézikönyveket, heti- illetve havi lapokat is böngészhetnek.

A regisztrált tagok számára internetezési lehetőséget biztosítunk.

A könyvtár szervezésében különböző kulturális rendezvényeken is részt vehetnek az érdeklődők.

      Könyvtáros:      Trimáj Renáta                                                                Könyvtár  nyitva tartása:

      Elérhetőségek:   3964 Pácin Kossuth tér 2.                                                           Hétfő:   12.00-16.00

                            06-47/542-038                                                                           Kedd:  12.00-16.00

      Email:              Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                                                           Szerda:  8.00-12.00

                                                                                                                              Csütörtök: 8.00-12.00

                                                                                                                                      Péntek:    8.00-12.00

A Pácini Faluházban felavatták a megújult könyvtárat

Pácinban eddig is volt könyvtár, most is van, és vélhetően sokáig lesz is. A mostanit kedden délelőtt avatták, ami annyiban új, hogy kicsit nagyobb, jóval korszerűbb és több könyv közül válogathatnak a bodrogköziek.

Az igazi olvasó

Nagy költözés azért nem volt, hiszen eddig is a Pácini Faluház emeletén volt a könyvtár, csak a valamivel kisebb „kuckóból” most átköltöztek az eddigi kiállító terembe, ami nagyobb és tágasabb is.

  • A ma nemzedéke lassan már azt sem fogja tudni, mi az a Gutenberg-galaxis, ők már a Zuckerberg-galaxisban, a Facebook univerzumában érzik magukat otthonosan- mondta üdvözlő beszédében Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere. – Pedig a könyv maga a csoda. Az emberiség felhalmozott tudásának tárháza. Kalauz, irányjelző, tájékozódási pont, műveltség- és tudásforrás. Legyen hát ez a csodálatosan megújult könyvtár az olvasók és az olvasás hasznára és gyönyörűségére. Vannak, akik szórakozásból olvasnak, vannak, akik műveltségüket, tudásukat szeretnék gyarapítani és van egy harmadik típus, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer. Nos, ez az igazi olvasó, és itt minden adott ahhoz, hogy ilyen olvasóvá váljunk. Ezért is szeretnék köszönetet mondani a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak, hogy Pácin ebben a csodában részesülhetnek.

Értékek átadása

  • Szeretnék a ma és a jövő nemzedékének átadni azokat az értékeket, amelyek a könyvekben rejlenek- mondta dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. – Akik csak az internetről szerzik az információkat, gyakran veszélynek teszik ki magukat, hiszen a világháló tele van rendezetlen információkkal. A könyvekben lévő tudás és élmény azonban rengeteget jelenthet a számunkra. Kívánom, így legyen ez Pácinban is, és pezsegjen az élet ebben a könyvtárban.

Dr. Prokai Margit ezt követően átadta a megyei könyvtár ajándékát, Szekeres Erzsébet gödöllői festőművész, meseillusztrátor egyik eredeti illusztrációját abból a közel nyolcvan alkotásból, amelyet a művész azért ajándékozott a megyei könyvtárnak, hogy onnan tovább kerüljön a megye kistelepülési könyvtáraihoz.

A megnyitót követően a Kiss Kata Zenekar szórakoztatta, énekeltette és táncoltatta meg a könyvtár látogatóit.

 

       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

2015. december 16-án Pácin Tanodájával közösen tartottuk meg évzáró karácsonyi játszóházunkat, ahol a gyerekek dekorgumiból készíthettek bagoly formájú hűtőmágnest, karácsonyi gipszformákat festhettek, és papírból hajtogathattak angyalkát, melyet kedvük szerint dekorálhattak. A fiúk körében a legnépszerűbb az asztali pingponglabda-fújó akadálypálya volt.

 

 2015 november 25-én a Lóci Színpad képviseletében Lázár Attila bábművész tartott interaktív mese előadást a pácini gyerekeknek. A „Zenés Állatvilág” című produkcióból megtudhattuk, szoktak-e inni a békák, és azt is, hogy fiú- vagy a lányszúnyog csíp-e? Mindezt egy óriási könyv segítségével mutatta be a gyerekeknek, sőt egy kisebb közös zenéléshez is a színpadra hívta őket, ahol kipróbálhatták a különféle népi és egzotikus hangszereket. Később a különféle bábokkal is megismerkedhettek, láthatták, hogyan mozog a kesztyűbáb, a vajang bábu, a botbáb vagy a marionett figura. A délutánt a Pácin Tanodája és a Könyvtár közös szervezésű játszóházában tölthették a gyerekek, ahol már a Mikulásra várakozás jegyében készíthettek jancsiszöggel mozgatható télapó-figurát. Köszönjük a pácini Bárókert Óvoda és az Általános Iskola pedagógusainak, hogy elfogadták meghívásunkat, és reméljük, a továbbiakban is szívesen ellátogatnak majd hozzánk!

 

 

 

További cikkeink...

  1. Felhívás!

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...