SAJTÓKÖZLEMÉNY

Interactive Castles in Zemplén-Gömör Region

# INTERCASTLES#

A Tőketerebesi dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ; Pácin Község Önkormányzata valamint az SNC Art Kiállításrendező Kft.  az  Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében pályázatot nyert SKHU/1902/1.1/019 projektszámmal, és Interaktív kastélyok a Zemplén-Gömör térségben címmel. A projekt megvalósításának helyszínei a tőketerebesi Andrássy-kastély, a pácini Mágoch-kastély és a Tokaj, Lorántffy–Rákóczi–Degenfeld–Tisza-kúria.

A projektben részt vevő települések közös kihívása és egyben lehetősége örökölt kulturális értékeiknek a megújítása és bemutatása oly módon, hogy vonzó úti céllá váljanak és  rentábilis fenntarthatóságot biztosítsanak. A projekt célja a szlovák-magyar határmenti régió három impozáns műemlék épületének és környezetének rehabilitációja.

A Bodrogköz egyik legszebb műemlékeként tartják számon a pácini várkastélyt, melyet 1581-ben Mágochy András nemes úr építtetett fel, miután feleségül vette a gazdag Alaghy Juditot. Ebben a korszakban egyre nagyobb számban létesültek a török hódoltság vérzivataros hadszíntereitől biztonságos távolságra élő középnemesség olyan rezidenciái, melyeknél már elsősorban a kényelmi szempontok számítottak és nem a biztonságos védelem zord elvárásai. Így emelték a nagyméretű, reneszánsz ablakokkal keretezett, tágas, cserépkályhákkal jól fűthető szobáit és termeit, melyeknek külső homlokzatát a felvidéki sgraffito vakolatdíszítéssel látták el egykori építőmesterei. A Pácin Község Önkormányzata által megvalósítandó projekt keretében a várkastély épületének kisléptékű rekonstrukciója valósul meg, valamint a jelenlegi kiállítás kiegészül az új turisztikai trendeknek megfelelő eszközökkel és interpretálási módszerekkel. 

A projekt elsődleges célja a Mágochy-várkastélyra és környezetére épülő, kulturális és természeti értékeket egyaránt bemutató komplex turisztikai attrakció megvalósítása, mely a Pácinra látogató turisták számára vonzerőt, élményeket, minél hosszabb időtöltési lehetőséget nyújt.

A partnerségben részt vevő helyszínek közösen kialakított kedvezményrendszerrel, közösen szervezett kulturális rendezvényekkel kívánják ösztönözni a látogatókat mindhárom helyszín felkeresésére. A kiállítások három nyelven lesznek elérhetőek, amelyek szintén vonzerőt jelentő tényezők lehetnek a határ mindkét oldalán élők számára.

Projektrész támogatás összege (EU hozzájárulás): 208 667,35 EUR

 

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...