Húsz éve, 1998. július 25-én hunyt el községünk szülötte, dr. Gál Ferenc teológus professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori alapítója, rektora, akinek az emlékére éppen ezen a napon avattak emléktáblát a pácini római katolikus templom előterében.

A teológia e nagyhatású tudósa Rómában végezte tanulmányait, 1939-ben szentelték pappá, majd Bodrogkeresztúron és Szerencsen volt káplán és hitoktató, Göncön plébános a negyvenes években. Később Egerben tanított teológiát, 1986-os nyugdíjazásáig Budapesten a Hittudományi Akadémia dogmatika professzora volt.

A pácini ünnepi misén és emlékezésen részt vett Dr. Ternyák Csaba Egri érsek, aki megáldotta az emléktáblát a Jézus Szíve templomban, ünnepi homíliát mondott S.E.R. Dr. Kiss Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök, de eljöttek egykori tanítványai, paptanárok és világi hívek is. Az emlékezésekből kiderült, hogy nagy lelket, nagy tudóst adott Pácin az Egyháznak, aki Isten igéjét fáradhatatlanul és rendületlenül osztotta meg nagyhatású beszédeiben, vagy inkább szónoklataiban, legendás konferenciabeszédeiben, melyekkel valósággal vonzotta a híveket. Dr. Gál Ferencnek huszonöt önálló kötete jelent meg és számos tanulmányt, cikket is írt, Szegeden teológiai főiskola viseli a nevét, Pácinban pedig most már emléktábla is idézi híres szülöttjének alakját. 

 

 

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...