Megtartottuk az újabb adventi vasárnapi ünnepségünket és meggyújtottuk a harmadik gyertyát. Czinke Sándor református lelkész tartotta az ünnepi istentiszteletet, a Pácini Általános Iskola pedagógusai pedig színvonalas ünnepi műsorral köszöntötték a gyertyagyújtáson résztvevőket.
Mit jelent advent harmadik vasárnapja? Gaudete! Örvendjetek! Ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, hiszen advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja. A találkozás közelsége azzal, akire várakozunk, örömmel tölt el. Egyetlen adventi vasárnap választ el már csak el bennünket a karácsonytól. Ez a nap az öröm vasárnapja nevet kapta. Az olvasmányok örömre szólítanak fel, segítenek, hogy rátaláljunk erre a tartalmas örömre. Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből: „Örüljetek az Úrban szüntelen! Újra csak azt mondom, örüljetek” Az Úr közel van! Pál apostol is az Úr közelségét ünnepli.”Hogyha módomban áll, segítsem a nálamnál szegényebbeket. Hogyha azt tapasztalom, hogy túlzottan nagy bennem az önszeretet, hogyha hajlamos vagyok arra, hogy önmagamat másoknál többre tartsam, próbáljam meg az ellenkezőjét: az önzetlenséget, az alázatos magatartást. Úgy, ahogyan szent Pál mondja: „emberszerető jóságotokat ismerje meg mindenki.”
Az ilyen és ehhez hasonló magatartás öröm forrása lesz számunkra és mások számára is. Az Istenben való örömnek, mélyen vannak a gyökerei, ez nem vidámság csupán, hanem mélyebb érzés, az Isten szeretetére alapozott életvitel és az ebből fakadó szabadság.
Ezért lehet advent harmadik vasárnapja az öröm vasárnapja, amely megelőlegezi a Karácsony tiszta örömét és békéjét.

 

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...