Ez a mondat is szerepel a Farkas Bertalan – Az úrhajós című könyvben, amely a pácini kötődésű Farkas Berciről született az egykori élsportoló, majd televíziós, Simon V. László tollából. A kötetet az év végén mutatták be, s meglepő módon harmincöt évvel Farkas Bertalan űrutazása után.
  A könyv részletesen felidézi, hogyan lett Farkas Bertalanból Csillagváros lakója, miként készítették fel az űrutazásra, milyenek voltak a Föld körüli keringés napjai és persze, mi minden történt az első magyar úrhajós visszaérkezése után, hogyan ünnepelték itthon és külföldön.
Számunkra persze elsősorban a könyv életrajzi elemei lehetnek érdekesek, hiszen Farkas Berci, bár a szabolcsi Gyulaházán született, gyerekkorát Pácinban töltötte. Ezért is hívtuk meg tavaly nyáron a XVIII. Bodrogközi Napokra, hogy tartson előadást és segítsen elhelyezni az időkapszulát, amit huszonöt év múlva nyitnak majd ki és amivel kapcsolatban Farkas Berci megjegyezte, akkor még csak kilencven éves lesz, és szeretne itt lenni azon az eseményen is.
  A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy édesapja, Farkas Lajos őrvezető a háborúból való hazaérkezése után elvette feleségül Pácin legszebb virágát. Keményen dolgoztak, boldogan éltek, suszterműhelyt nyitottak, 1949. augusztus 2-án pedig megszületett Berci fiuk.
Simon V. László Farkas Berciről szóló könyve a községi könyvtárban is olvasható, illetve kölcsönözhető lesz.
  A gyermekkorról szóló fejezetből sok mindent megtudunk, hogyan és mivel töltötte az idejét, mi mindennel foglalkozott legszívesebben, hogyan képzelte magát álmaiban futballista sztárnak. Szerették a faluban, jól tanult, segítőkész volt, szeretett könyvtárba járni, vasárnap délelőtt pedig a plébános megengedte neki, hogy a katolikus templomban harangozzon. A gyermekkor rövid felidézése után a könyvben máris elkezdődik az űrmese.
  A kötet egyik érdekessége, hogy százhúsz színes és fekete-fehér fényképen is végigkövethetjük Farkas Berci életét. Több kép szerepel benne a szüleiről, a gyermek koráról, s látható benne az 1979. október 14-én készült esküvői képe is.

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...