Ezzel a címmel közöl kétoldalas színes képriportot Pácinról a Budapesten megjelenő, szép kivitelű MIX Magazin. A lap júliusi száma a Bodrogköz gyöngyszemeként mutatja be településünket. A Séra Bianka, pácini középiskolás által készített képeken látható a Mágócsy kastély, a Fő utca és a Rendezvénytér néhány részlete, az Üdvözüljük Pácinban! köszöntő tábla,  a Köböltó utcát ékesítő virágszőnyeg,  valamint a Karcsa-part vadvízi ősromantikája.

A képriport szövege felidézi, hogy a Bodrogközt Vörösmarty Mihály is megemlíti a Zalán futásában, hogy az őspáciniakat a lápok népének nevezték, emlékeztet a falu olyan híres szülötteire, mint Czinke Ferenc grafikusművész, Nagy Attila színművészre, de megemlíti Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst is, aki bár a szabolcsi Gyulaházán született, de pácininak is vallja magát. Olvashatunk az időkapszuláról, a község ékszerdobozáról, a Mágócsy kastélyról és a Karcsa folyóról is.

A képes beszámolóhoz tartozó cikk így zárul: „ A páciniak közösséget alkotva igyekeznek mindent megtenni, hogy szép, virágos, megélhetést is adó környezetet teremtsenek, hogy ez a gyöngyszem minél szebben csillogjon. Mert Pácin él és élni akar.”

(A MIX Magazin júliusi száma július 18-tól megtalálható a pácini könyvtárban is.)

 

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...