Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az év pácini kulturális eseményére került sor szeptember 16-án a Mágócsy kastélyban Itt nyílt meg ugyanis Pusszantás mindenkinek! címmel a magyar kabarétörténelem egyik legnagyobb alakjáról, Hofi Gézáról készült karikatúrák kiállítása. Az előzményekhez tartozik, hogy idén tavasszal Budapest tizedik kerületének, Kőbányának az önkormányzata karikatúrapályázatot hirdetett abból az alkalomból, hogy ebben az évben lett volna nyolcvan esztendős Hofi Géza. És persze azért is, mert Hofi Géza Kőbányán született és élete végéig kőbányainak vallotta magát. A pályázatra több mint harminc rajz érkezett, melyeket három hónapig szabadtéri tárlaton lehetett látni a kőbányai Kőrösi Csoma sétányon és a rendezők úgy gondolták, a karikatúrákat vándorkiállításon mutatják be szerte az országban.

Településünk polgármestere, Gégény Zsuzsanna kapcsolatot keresett Kovács Róberttel, Kőbánya polgármesterével, és felajánlotta neki, hogy a pácini Mágócsy kastély legyen a karikatúrakiállítás első vidéki helyszíne. A polgármester és a Kőbányai Önkormányzat készséggel elfogadta az ötletet, sőt Kovács Róbert felajánlotta, hogy örömmel megnyitja a pácini kiállítást. Büszkék vagyunk és megtiszteltetés számunkra, hogy Kőbánya után az országban elsőként Pácinban mutathattuk be a Hofi-karikatúrákat.

A kiállítás megnyitójára zsúfolásig megtelt a Mágócsy kastély földszinti terme. Polgármesterünk köszöntője után Kovács Róbert tartott vetítettképes előadást a sokszínű és egyre inkább fejlődő Kőbányáról, különös tekintettel a Hofi Gézához kapcsolható helyszínekre, így a szülőházára, vagy a Majolikagyárra, ahol Hofi Géza az ötvenes években az érettségi után porcelánfestőként dolgozott. Még olyan porcelánfigurákat, nippeket is elhozott magával a gyárból, melyeket akár Hofi Géza is festhetett annak idején.

A megnyitó ünnepség csúcspontján Éles István humorista lépett színre, aki egykori példaképének hangján megszólalva fergeteges műsorral idézte Hofi Géza alakját. A hangulatos kiállítás megnyitója után a pácini önkormányzat állófogadáson látta vendégül a kiállítás valamennyi látogatóját, akik többek között Hofi Géza kedvenc ételei közül a mákos nudlit és a lepirított krumplis tésztát is megkóstolhatták.

Mindeközben a vendégek természetesen megtekintették a karikatúrakiállítást is, melynek megrendezését támogatta a Kőbányai Önkormányzat, a Kőbányai Kőrösi Csoma Kulturális Központ, a MIX Magazin és a Mixonline.hu szerkesztősége, a Regös Média Kft. is.

     
       
       
       
       
       
       

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...