Június második hétvégéjén minden bizonnyal Pácin volt a legbringásabb magyar település annak köszönhetően, hogy az idén is itt rendezték meg a Mágócsy Kupa Nemzetközi Kerékpárversenyt. Ez volt az ötödik alkalom, de soha ennyien még nem jelentkeztek e bringaversengésre.

Százhetvenketten indultak az V. Mágócsy Kupa Nemzetközi Kerékpárversenyen, amelyet ezúttal is a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesület rendezett meg Pácinban. A versengés névadója a gyönyörű pácini reneszánsz műemlék, a Mágócsy kastély, amelynek bejárata elől dr. Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnokunk, az egyesület elnöke indította el a népes mezőnyt. Soha ennyien nem vettek még részt a bringás kupán, amelyre Debrecenből, Nyíregyházáról és Miskolcról is érkeztek versenyzőkl, negyvenöten pedig a szomszédos Szlovákiából kaptak rajtszámot.  – A Mágócsy Kupa népszerűségének oka az lehet, hogy ebben az időpontban és ebben a régióban nincs hasonló kerékpárverseny – mondta Kállai Krisztián, a verseny szakmai segítője. – Szép útvonalon is haladnak a versenyzők, a hetvenöt kilométeres táv Pácin és a hegyközi Pálháza között húzódik, a negyvenkét kilométeres pedig Sátoraljaújhelyen és a szlovákiai Bodrogközön keresztül vezet. Érdekesség, hogy az idén harminc női versenyzőnk is volt, a legidősebb induló hetvenhárom, a legfiatalabb tizenhárom évesen vágott a választott távnak.

Természetesen az eredményhirdetésre is a Mágócsy kastély előtt került sor, ahol a verseny végén a pácini önkormányzat babgulyással és ásványvízzel várta a beérkező kerékpárosokat. – A település örömmel ad helyszínt a Mágócsy Kupa kerékpárversenynek, amelynek népszerűsége bizonyára annak is jele, hogy az elmúlt években Magyarország felsorakozott a legnagyobb biciklis nemzetek sorába – mondja Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere. – A rendszeres kerékpárhasználatban a harmadik helyet foglaljuk el Európában a hagyományosan sokat kerékpározó hollandok és dánok mögött. A bodrogközi falvakhoz hasonlóan Pácinban is sokan kerékpároznak, jómagam is híve vagyok e kétkerekűnek. Jövőre és azután is várjuk a versenyzőket, azzal a reménnyel is, hogy hírét viszik e környék természeti szépségének és persze a kupának nevet adó kastélymúzeumnak is.

Miután évről-évre egyre többen jelentkeznek a pácini versenyre, várható, hogy jövőre a mostanit is meghaladó létszámban indulnak, a szervezők elhatározták, hogy chipes időmérést alkalmaznak, ami már azt is jelzi, hogy a Mágócsy Kupa kinőtte magát és komoly presztízzsel rendelkezik a versenykerékpáros társadalomban.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Fotó: Séra Bianka

 

Hírek

A Mágocsy Kastély és...  Mágocsy Kastély A falu legfőbb nevezetessége a középkorú...
Környezetünk Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A község a magyar-szlovák...
Címerünk Pácin címerét Prof. Czinke Ferenc tervezte “gyökerei t...